Här publicerar vi information och nyheter relevanta för dig som elkund.

Våren är här!

2017-04-04

Våren har äntligen gjort entré i stora delar av vårt avlånga land och årstiden som många sett fram emot börjar bjuda oss på längre dagar, vårsol och de första vårblommorna tittar upp ur marken. Under våren kan vi även se fram emot storhelger som påsk, valborg och 1:a maj.
 
Påsken ligger i år något senare men som vanligt medför storhelgen en del röda dagar vilket i sin tur innebär att vår Kundservice kommer att ha lite andra öppettider än vanligt. Våra öppettider under vårens storhelger hittar du här nedan.

Kundservice öppettider under storhelger våren 2017

Onsdag 24/5 (dag före rör dag) kl. 07.00-15.00
Torsdag 25/5 (Kristi himmelfärdsdag) Stängt
Fredag 26/5 (klämdag) Stängt

Övriga dagar har vår Kundservice öppet som vanligt.

Vi på Svensk NaturEnergi ber att få önska en skön vår!

Påskliljor

Ny Energiskatt från 1 januari 2017

2016-12-28

Riksdagen har fattat beslut gällande energiskatten som skall gälla för 2017. Förutom en höjning av energiskatten blir det även en del andra nyheter som vi presenterar här nedan.  

Ny höjd energiskatt
Från och med 1 januari 2017 höjs energiskatten med 0,3 öre/kWh från 29,2 öre/kWh till 29,5 öre/kWh.

Norrskatten försvinner
De kommuner i norra Sverige som idag har en lägre skattesats, så kallad ”norrskatt”, kommer även fortsättningsvis beskattas lägre energiskatt. Dock så kommer den lägre skattesatsen försvinna och ersätts med full energiskatt på 29,5 öre/kWh, samt ett nytt norrskatteavdrag med 9,6 öre/kWh. Detta ger tillsammans en beskattning på 19,9 öre/kWh som tas ut på fakturan, vilket är 0,6 öre/kWh högre än den tidigare så kallade norrskatten.

Reducerad energiskatt för industriell verksamhet
Det blir även nya regler för de företag som bedriver industriell verksamhet, jordbruks- skogsbruks- eller vattenbruksverksamhet, växthusodling samt förbrukning i datorhallar eller som landström i skepp, som tidigare haft reducerad energiskatt. Även här kommer det från och med 1 januari 2017 att faktureras full energiskatt på 29,5 öre/kWh. Företag som bedriver någon av dessa verksamheter får själva ansöka hos Skatteverket om återbetalning på energiskatt ner till 0,5 öre/kWh. Förändringen baseras på EU:s statsstödsregler, och grundar sig på att elanvändaren ska normalt ha direktkontakt med den stödgivande myndigheten (Skatteverket) i dessa frågor. Helt skattebefriad verksamhet (exempelvis metallurgisk process, kemisk reduktion, elektrolys, etc.) omfattas inte av förändringen.

Mer information om de nya energiskattereglerna för företag finns på Skatteverkets hemsida

Har du några frågor är du välkommen att kontakta vår Kundservice på tel. 020-400 100 eller kundservice@svensknaturenergi.se

Ny Energiskatt

Höjda elpriser - Binda eller inte?

2016-11-15

Den senaste tiden har vi sett en ökning på det rörliga elpriset. Generellt sett är elpriserna fortsatt på väg uppåt i hela Sverige, både det rörliga priset och fastprisavtalen. Prisökningen beror på flera faktorer, men främst beror det på låga nivåer i vattenkraftmagasinen i norr, då det varit en ovanligt nederbördsfattig höst.

Har du rörligt pris idag, och undrar om du skall binda eller inte binda ditt avtal? Det är svårt att säga. Hur de rörliga och fasta priserna ser ut framöver är svårt att förutse, men vi prognostiserar att priserna kommer vara högre än under vintern 2015/2016.
Är man priskänslig och vill ha koll på sina utgifter är det att rekommendera att man binder sitt avtal. Nedan kan du se ett prisexempel på rörligt pris under 2015 och 2016:

Prisexempel rörligt pris elområde 3
Oktober 2015 = 22,09 öre/kWh
Oktober 2016 = 35,01 öre/kWh
Skillnaden är +59 %
Priserna är exkl. energiskatt och moms.

Vill du veta mer, eller eller vill du binda ditt avtal, är du välkommen att kontakta Kundservice på 020-400 100 eller kundservice@svensknaturenergi.se så berättar vi mer!

Wallenstam får klimatutmärkelsen Stora Förnybarhetspriset

Wallenstams omfattande satsningar på förnybar energi föräras med klimatutmärkelsen Stora Förnybarhetspriset 2016. Ett pris som varje år delas ut av Svensk Vindenergi under den stora VIND-konferensen.


− Det känns väldigt ärofullt att få ta emot Stora Förnybarhetspriset. Utmärkelsen är ett kvitto på att vi är på rätt väg med våra miljösatsningar, där våra vindkraftverk utgör en stor och viktig del. Vi strävar efter att bli så gröna som möjligt i alla sammanhang. Företag som bara tänker pengar kan dra på sig en för stor miljöskuld och det borde därför kosta mer att inte prioritera miljön. Det gröna tänket borde genomsyra alla investeringsbeslut, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam.

Läs motiveringen i pressmeddelandet.

Tack för er medverkan i vår kundundersökning!

I syfte att ta reda på hur ni uppfattar Svensk NaturEnergi som elleverantör genomförde vi för en tid sedan en undersökning bland våra kunder. Vi vill nu passa på att tacka er som tog er tid att svara och kan även konstatera att de flesta av er verkar nöjda med vårt samarbete. Naturligtvis finns det också förbättringsåtgärder vilket vi tar med oss i vårt arbete framöver.

Önskar er en fortsatt härlig höst!

Med vänliga hälsningar
Svensk NaturEnergi AB

Höjd kvotplikt för elcertifikat

För dig som kund innebär det en höjning av elcertifikatsavgiften, som ingår i de elkostnader du betalar på din elfaktura. Förändringen innebär att priset kommer höjas med 1,7 öre/kWh.

Om förbrukningen exempelvis uppgår till 10 000 kWh på ett år motsvarar höjningen cirka 18 kr/månad.

Har du frågor eller funderingar kontakta gärna vår kundservice, telefon: 020-400 100 kundservice@svensknaturenergi.se 

 

Här kan du läsa mer om beslutet