Nyheter

Här publicerar vi information och nyheter relevanta för dig som elkund.

Förändringar på fakturan

Den 1 april genomfördes ett ägarbyte, från Wallenstams till att nu ägs vi av Jämtkraft AB. Alla befintliga avtal löper på som tidigare med 100 % förnybar el från vindkraft. Några små förändringar blir det ändå för Svensk NaturEnergis kunder med Jämtkraft som nytt moderbolag: 

• Från och med augusti kommer din faktura att ha ett litet annat utseende med nytt bank- och postgironummer där Jämtkraft AB är betalningsmottagare. 

• Jämtkraft AB är formell elleverantör till Svensk NaturEnergis kunder.

 

Mer information om moderbolaget finns på Jämtkrafts hemsida

Har du frågor om ditt befintliga avtal med Svensk NaturEnergi är du välkommen att kontakta oss på telefon 063-14 93 00 eller via e-post svensknaturenergi@jamtkraft.se

Wallenstam och Jämtkraft inleder ett fördjupat samarbete

Per 1 april 2019 inleder Wallenstam ett fördjupat samarbete med Jämtkraft som tar över elförsäljningen till slutkund. Wallenstam behåller alla 66 vindkraftverk och är fortsatt självförsörjande på förnybar energi.

Wallenstams försäljning av el till slutkonsument har skett genom dotterbolaget Svensk NaturEnergi. Svensk NaturEnergi AB, som nu avyttras, har varit väldigt framgångsrika men är fortfarande en relativt liten aktör.

– För bolag med elförsäljning till konsument har regler och förutsättningar ändrats och står inför ytterligare stora förändringar på ett sådant sätt att det blir svårare att agera för en liten aktör. Vi är därför glada att tillsammans med Jämtkraft ha hittat en bra lösning för våra kunder, som innebär att Jämtkraft genom en affär nu tar över Wallenstams elkunder, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam AB.

Viktigt att notera är att affären inte omfattar Wallenstams 66 vindkraftverk, vilket innebär att Wallenstam är fortsatt självförsörjande på egenproducerad vindkraftsel. Wallenstam kommer att producera förnybar energi genom egna vindkraftverk som förut.

– Vi är glada att kunna genomföra detta samarbete med Jämtkraft. Vi delar värderingar och kundfokus vilket har varit mycket viktigt för oss i affären. Vi kommer i och med detta bli en stor samarbetspartner till Jämtkraft, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam AB.

I och med affären kommer Karin Mizgalski avgå som vd för Svensk NaturEnergi för att helt ägna sig åt sin roll som hållbarhetschef på Wallenstam.

Ändrade faktureringsrutiner för våra kunder med mikroproduktionsanläggning

Från och med den 1.a mars har vi infört nya faktureringsrutiner för våra kunder med en installerad mikroproduktionsanläggning. Vi gör förändringen med anledning av att förbrukningsfakturan och produktionsfakturan enligt regelverk nu måste ha olika fakturanummer.

I och med denna förändring kommer ersättningen för produktionen under februari månad istället som ett avdrag på fakturan som skickas i april månad. Därefter kommer ersättningen för produktionen som ett avdrag på fakturan månaden efter.

Har du några frågor om din faktura eller ditt avtal är du välkommen att kontakta vår Kundservice.

Sänkning av elcertifikatsavgift under 2019

Under 2018 beslutade riksdagen att justera kvotpliktnivåerna gällande elcertifikat. Efter att man tidigare valt att höja densamma både 2016 och 2018 har man nu valt att göra en sänkning av kvotplikterna. Bakgrunden till beslutet är att andelen förnybar el i det svenska energisystemet ska öka.

Beslutet trädde i kraft 1 januari 2019 och påverkar alla elhandelsbolag i Sverige.

 

För dig som kund med ett  fast elprisavtal innebär det en sänkning av elcertifikatsavgiften. Det gör att du kommer se en extra rad med en rabatt på din faktura. Priset kommer sänkas med 0,1 öre/kWh och gäller under hela 2019, för att sedan återgå till samma nivå som du har haft hittills på ditt elavtal.

 

Om förbrukningen exempelvis uppgår till 10 000 kWh på ett år motsvarar prissänkningen cirka 10 kr/år.
Om förbrukningen uppgår till 20 000 kWh på ett år motsvarar prissänkningen cirka 20 kr/år etc.

 

Har du frågor eller funderingar kontakta gärna vår kundservice via telefon: 020-400 100 eller mejla via kundservice@svensknaturenergi.se

God Jul och Gott Nytt År

Vi på Svensk NaturEnergi vill redan nu passa på att tacka alla våra kunder för det gångna året och vi hoppas på ett minst lika fint 2019.

Vår Kundservice håller öppet precis som vanligt under alla helgfria vardagar under jul- och nyårshelgerna. Avvikande öppettider hittar du här nedan.

Måndag 24 dec - onsdag 26 dec: Stängt
Torsdag 27 dec: 07.00 - 17.00
Fredag 28 dec: 07.00-16.00

Måndag 1 jan - tisdag 2 jan: Stängt
Onsdag 3 jan - torsdag 4 jan: 07.00-17.00
Fredag 5 jan: 07.00 - 16.00

God Jul och Gott Nytt År önskar vi på Svensk NaturEnergi

Nu är Mina Sidor tillbaka!

Efter en tids arbete med Mina Sidor kan vi nu äntligen meddela att den nya tjänsten är klar att använda.

Du som är kund hos oss kan nu, genom att skapa ett konto och logga in, se den viktigaste informationen om ditt avtal. Du kan bland annat se vilket avtal du har samt din avtalsperiod, se dina fakturor och betalningsinformation, lägg till eller ta bort dina kontaktuppgifter eller följ din förbrukning månad från månad och jämför med tidigare år. För dig som har en timmätt anläggning kan du även se dina timvärden - timme för timme.

Är du kund och har fler än ett kundnummer hos oss? Då kan du välja att administrera alla dina kundnummer under en och samma inloggning. Du kan välja vilka kundnummer du skall kunna administrera under fliken "Användare" när du loggat in. Vi hoppas att detta kommer underlätta det administrativa arbetet för dig!

Du hittar Mina Sidor högst upp på sidan i menyn, eller genom att klicka här.

Under hösten kommer vi att lansera fler tjänster på Mina Sidor, så fler funktioner är att vänta!

Till sist vill vi på Svensk NaturEnergi passa på att önska alla våra kunder en riktigt skön sommar!

Förändringen i hanteringen av energiskatt

Från och med den 1 januari 2018 flyttas kostnaden för energiskatten från din elhandelsfaktura till din elnätsfaktura.


All elektricitet som förbrukas i Sverige är enligt lag skattepliktig, det i sin tur betyder att alla elanvändare i Sverige betalar energiskatt. Energiskatten är från och med 180101 33,1 öre/kWh (41,38 öre/kWh inkl. moms). Kommuner med norrskatteavdrag har fortsatt ett avdrag på -9,6 öre/kWh.
Fram till årsskiftet 2017/2018 har det varit elhandelsbolagen som har debiterat kunderna genom att lägga på energiskatten på elhandelsfakturan. Från och med 1/1-2018 flyttas det ansvaret över till elnätsbolagen, efter beslut taget av riksdagen. För dig som kund till Svensk NaturEnergi innebär detta att din elnätsfaktura blir högre, samtidigt som din elhandelsfaktura blir lägre. Energiskatten flyttas helt enkelt från en faktura till en annan, men själva skatten förblir densamma som tidigare.

Mer information om förändringen hittar du på skatteverkets hemsida.